Для тих, хто не до кінця розібрався з існуючими форматами передачі тексту, ми зробили невеликий лікнеп по найпопулярнішим

  • fb2, ePub, mobi - популярні формати електронних книг
  • DOC і DOCX - звичайні текстові документи. Іноді книги конвертують і в такі формати, але читати їх не дуже-то зручно
  • PDF - формат електронних документів, який також використовується для випуску електронних версій глянцевих журналів
  • DjVu - в деякій мірі альтернатива PDF, заточена під конвертування зображення без втрат
  • CBR і CBZ - популярні формати коміксів

    Краща універсальна читалка електронних книг FBReader

    Є програми для Android, iOS, Mac OS і Windows


    FBReader неспроста називають «тієї самої читалкою». Проект, який створювався заради інтересу колишнім учителем математики, з часом перетворився в найпопулярніший рідер електронних книг, про який писав Forbes і який напевно знайдеться в смартфоні у кожного вашого знайомого. FBReader цікава можливостями налаштування і кастомізації. На iOS і Android повно відмінних читалок, але мало яка з них має базою в кілька мільйонів установок.

    Налаштувати тут можна буквально все — від яскравості і розміру шрифтів, до відключення екрану і особистих переваг сортування книг. Додайте сюди найвища юзабіліті, вбудований перекладач і гнучкі налаштування синхронізації і зрозумієте, у чому секрет популярності цього додатка. Причому, більшість функцій працює у безкоштовної версії програми (і ніякої реклами!), а платна потрібна лише для якихось специфічних штук на зразок вбудованого перекладача, диктора або комікс-рідера або плагіна для читання PDF і DjVu. Безкоштовна підтримує тільки найпопулярніші fb2, ePub і mobi.

    Краща безкоштовна читалка для Android — Prestigio Reader

    Є програми для Android


    Вбудований додаток з читалок Prestigio одного разу перетворилося в окремий додаток і з тих пір вибився в книжковий топ Android. Причин для успіху вагон і маленький візок. По-перше, Prestigio Reader з коробки працює з більшістю популярних форматів, від книжкових fb2 і ePub до PDF, DOC і DjVu. По-друге, додаток працює на 25 мовах. По-третє, тут один з найкращих алгоритмів озвучування текстів, який можна налаштувати під швидкість читання, темп, тон голосу і мову. Якщо ви любите слухати книги, то обов'язково спробуйте.

    В плані глибини налаштувань Prestigio Reader виглядає золотою серединою. Є легке перегортання сторінок, кілька яскравих кольорів текстовыделителя, синхронізація з перекладачем Google закладки, форматування тексту і т. д. Крім читання книг з файлового сховища є досить великий магазин книг з десятком тисяч безкоштовних книг і зручною розбивкою за жанрами. Ну, а візуалів порадує, що Prestigio Reader виглядає приємно і сучасно, що не часто зустрічається в додатках для читання.

    Краща безкоштовна читалка від Apple — iBooks

    Є програми для iOS і Mac OS


    Це стандартна читалка Apple для мобільних пристроїв на iOS або комп'ютерів/ноутбуків на MacOS. І спроєктували її простий, симпатичною і вміє все найнеобхідніше. Стів Джобс залишився б задоволений. Ідеально для тих, хто хоче просто запустити програму і відкрити книгу, не копаючись у налаштуваннях або оформляючи підписку. З мінусів iBooks можна тільки відзначити підтримку двох форматів книг — це ePub і PDF. Популярного fb2 немає.

    По частині функціональності маємо стандартний набір: встановлення нічного режиму, зміна шрифту і його розміру, створення та налаштування закладок, пошук по тексту, створення виносок і т. д. Всі налаштування програми, бібліотека та закладки синхронізуються між різними яблучними гаджетами. Книги можна додавати вручну з будь-якого популярного файлообмінника (Dropbox, iCloud, Google Drive), або ж купувати в інтегрованому магазині Apple.

    Краща платна читалка для Android — Librera

    Є програми для Android


    Універсальне додаток Librera стало однією з найбільш швидкозростаючих читалок на Android. Формула успіху тут досить проста: інтуїтивно зрозумілий інтерфейс + підтримка практично всіх форматів + можливості налаштування на рівні гиковского Moon Reader. Додаток дозволяє створювати і керувати своєю власною бібліотекою, переглядати обкладинки, щоб ви могли легко знаходити потрібні книги або позначати свої улюблені. Можна легко встановити власний колір шрифтів і задників у нічному режимі, який підходить саме вашим очам.

    Ще сподобалося спливаюче вікно, що дозволяє вибрати точну сторінку, на яку ви хочете перейти. Доступні і закладки, помітки. Програма може читати вам книгу вголос. Є кілька режимів тембру, темпу на вибір. Також зручно, що для програми можна налаштувати типи файлів, які воно буде відкривати: PDF, DjVu, fb2, ePub, CBR, CBZ, DOC, HTML і т. д. Корисно, якщо у вас, приміром, вже є улюблене додаток для читання pdf або документів, а потрібен суто книжковий рідер.

    Краща платна читалка для iOS — i2Reader Cloud

    Є програми для iOS і Mac OS


    Любителі електронних книг вже напевно знайомі з i2Reader однієї з найпопулярніших читалок на iOS, яка фактично є ровесником iPhone. З тих пір багато води витекло, тому розробник повністю переписав свій код, фактично випустивши новий додаток i2Reader Cloud. Вийшов такий iBooks на стероїдах, в якому враховано тисяча корисних дрібниць, придуманих за роки розробки. Дизайн також кардинально осучаснили, зробивши плоским і модним відповідно гайдлайнам Apple. Ну і самий головний апгрейд над iBooks — це підтримка майже всіх популярних форматів електронних книг.

    У i2Reader Cloud передбачений зручний пошук за автором, жанрами, серіям та іншим критеріям. Володарі великих бібліотек неодмінно залишаться задоволені. Максимально точна налаштування зовнішнього вигляду програми дозволяє користувачам створювати власні теми оформлення, що зробить процес читання ще більш затишним. Зрозуміло, передбачена нічна тема. Будь завантажену книгу можна налаштувати під себе, і ми зараз говоримо не про розмір шрифту або підсвічування: є додаткові функції — переноси, дві колонки, підфарбовування картинок, тип перегортання та інші. Вищий пілотаж — виноски показуються безпосередньо на сторінках.

    Краща онлайн бібліотека та соцмережа для книголюбів Bookmate

    Є програми для Android, iOS і Windows


    Bookmate — це не просто читалка, а повноцінний книжковий клуб нового формату. Тут діє така ж система передплати, як в старих бібліотеках, ви платите щомісячний внесок і отримуєте доступ до воістину гігантського архіву книг, в якому знайдеться все. Також це соцмережа для обміну рекомендаціями, рецензіями на прочитані книги і можливістю поділитися змістом своєї книжкової полиці. Знайдіть декілька однодумців зі схожими смаками в літературі і питання «що почитати» більше не буде турбувати.

    Ну і найголовніше, Bookmate — це теж досить зручна читалка, в якій хоч і не знайти кілька мільйонів налаштувань, як у FBReder, але тут є все потрібне для читання. А саме зручна книжкова полиця, можливість налаштування шрифтів, режими читання, розміру сторінок, яскравості, системи закладок і т. д. Плюс всі дані синхронізуються між пристроями, тому книгу можна почати на ПК з Windows, продовжити читання на тому ж місці зі смартфона, а закінчити парою сторінок перед сном на планшеті. Особливо здорово, що в додаток можна додавати вже куплені або викачані книги і читати як в будь-якій іншій читалці без підписки. Для доступу до бібліотеки класики також не потрібна підписка.

    Краща читалка PDF-файлів Adobe Acrobat Reader DC

    Є програми для Android, iOS, MacOS та Windows


    Формат PDF дозволяє з однаковою спритністю керуватися і тестом, і з візуалізаціями. Власне, саме тому його використовують для обміну документами, читання віртуального глянцю або книг з великою кількістю ілюстрацій. Головний плюс PDF полягає в тому, що його можна відкривати без спеціальної читалки прямо в браузері, і він на будь-якому пристрої буде виглядати однаково. Ну, а недоліком є складністю редагування PDF-документів і ваговитість в порівнянні зі звичайними книгами в fb2 і ePub.

    Однією з найкращих (і при цьому безкоштовної) читалкою для PDF файлів все ще є Acrobat Reader. Це справжній монстр, який має мільйон налаштувань і дозволяє робити позначки на полях документа, малювати в ньому, залишати текстові замітки поверх наявного тексту або малюнків, робити знімки зображень, залишати закладки і ще багато чого. Також Acrobat Reader DC може читати текст вголос. Загалом його можливостей з лишком вистачить для роботи з PDF-файлами, а розщедрюватися на платну версію є сенс тільки якщо вам потрібні якісь специфічні функції на зразок конвертації PDF в DOC і назад.

    Краща читалка коміксів — YACReader і CDisplayEx

    У YACReader є додаток для iOS, MacOS і Windows, а CDisplayEx працює на Android і Windows


    Незважаючи на неймовірну популярність коміксів і манги, знайти класний і універсальний рідер для всіх платформ — це та ще задачка. Стара-престара програма YACReader продовжує активно оновлюватися і може похвалитися сучасним мінімалістичним дизайном, гнучкими налаштуваннями читання і можливістю налаштування яскравості, контрастності і кольоровості зображення.

    Крім уміння показувати комікси будь-якого формату (CBR, CBZ, RAR, ZIP, TAR, PDF тощо) YACReader отримав зручну бібліотеку для зберігання електронної колекції користувача та завантаження архівів.

    На жаль, версії YACReader для Android немає і найближчим часом не буде. Тому в якості альтернативи для Android смартфонів і планшетів можемо порадити CDisplayEx. Це одна з найстаріших і зручних читалок для коміксів на гугловський платформі — тут повний екран, гарна бібліотека, відмінне масштабування, гладке перегортання. І найголовніше, що все працює як годинник, не відволікаючи від читання.

    Краща оффлайн читалка для статей в інтернеті — Pocket

    Є програми для Android і iOS. На Mac OS і Windows Pocket працює в браузері


    Книги це добре, але як же всі цікаві статті в інтернеті, які обов'язково потрібно прочитати? Але трохи пізніше, бо зараз немає часу. Якщо ви хоч раз стикалися з цією проблемою, збираючи в браузері все більше і більше закладок «на потім» то Pocket стане відповіддю на всі молитви. За допомогою одного кліка розширення браузера він дозволяє зберегти будь-яку статтю в інтернеті на смартфон і читати її в офлайні. Причому, цей список збереженого синхронізується на всіх пристроях, а колекцію можна відсортувати за допомогою тегів і спеціальних позначок.

    Головна принадність полягає в тому, що програма конвертує всі статті в текстовий формат, залишаючи лише стислі картинки. Тому ви можете зібрати хоч всю підшивку» матеріалів з потрібного сайту за останні п'ять років, а потім читати все це в офлайні, коли вам буде зручно. Причому, такий архів буде займати на смартфоні лічені мегабайти. А в разі потреби статтю можна відкрити в оригінальному вигляді зі всіма мультимедіа файлами. Правда, для цього потрібно буде підключитися до мережі.