Зовнішній вигляд «розумних» годинників з логотипом надкушеного яблука залишається практично незмінним з першого покоління. Вони легко впізнаються за прямокутними обрисами корпусу з коліщатком Digital Crown на правій боковій грані. А ось у плані характеристик кожна наступна серія Apple Watch упевнено йде у відрив від попередньої. За якими пунктами програми? Давайте розбиратися за новизною лінійок.

Apple Watch Ultra 2

У другій редакції «Ультри» компанія Apple обмежилася точковими змінами. Це , як і раніше, найпрогресивніший «яблучний» смартгодинник у міцному титановому корпусі з розмірами 49 мм. Пікова яскравість OLED-екрана девайса б'є всі немислимі рекорди – її поріг досягає 3000 ніт. При цьому годинник вміє автоматично «прикручувати» яскравість залежно від інтенсивності зовнішнього освітлення. Окремим рядком у характеристиках дисплея відзначається особливий циферблат Modular Ultra, який зручно відображає детальну інформацію про тренування.

Apple Watch Ultra 2 на добру третину наростив швидкодію, а задачі штучного інтелекту годинник виконує і взагалі удвічі швидше. Для управління дзвінками, музикою та деякими іншими функціями смартгодинника без дотиків до екрану в моделі реалізували підтримку Double Tap – пристрій розпізнає дотик подушечок великого та вказівного пальців руки. Голосовий асистент Siri у другій «Ультрі» може працювати без прив'язки до смартфона та підключення до інтернету.

Годинник Ultra 2 представлений в одному-єдиному варіанті – з вбудованим телефонним модулем Cellular і в титановому корпусі із сапфіровим склом поверх циферблата. Артикули моделі можуть відрізнятися в залежності від ринку продажів: A2986 або A2987.

Найбільш прогресивні, великі і яскраві годинники Apple Watch носять приставку Ultra 2.

Друге покоління Apple Watch Ultra – задоволення аж ніяк не з дешевих. Однак це все ж таки найбільш прогресивний годинник лінійки. Він має найбільший та найяскравіший дисплей, найтриваліший час автономної роботи (до 72 годин у режимі економного енергоспоживання) та найкращий GPS серед усіх «яблучних» візаві. До того ж носимий гаджет приголомшливо виглядає на зап'ясті.


Apple Watch 9

У дев'ятій династії смартгодинник від Apple продовжив доопрацьовувати до ідеалу. Зовні це покоління майже не зазнало змін, проте якщо копнути глибше — розкриваються цікаві факти. Наприклад, максимальну яскравість OLED-екрана годинника збільшили вдвічі (аж до 2000 ніт), щоб вся інформація була видна навіть у сонячний липневий полудень. У «залізному» плані модель отримала потужніший процесор Apple S9, що підкріплюється чотириядерним нейронним рушієм – годинник надає можливість спілкуватися з Siri без використання смартфона і підтримує управління за допомогою нових жестів (зокрема, дотиком подушечок великого і вказівного пальця руки Double Tap).

Apple Watch 9 навчилися точніше визначати розташування завдяки надширокосмуговому чипу U2, обзавелися оновленим датчиком визначення серцевого ритму, а на одному заряді акумулятора вони здатні протриматися «на плаву» протягом 18 годин.

Найпростіші різновиди годинників 9-го покоління з модулями Wi-Fi та GPS носять артикули A2978 та A2980 (розміри корпусу 41 мм та 45 мм відповідно). Модифікації із вбудованою eSIM маркуються позначеннями A2982 та A2983 для 41-міліметрового корпусу, A2984 та A2985 для корпусу 45 мм.

Алгоритм Double Tap виявляє ознаки крихітних рухів зап'ястя та змін кровотоку, коли вказівний та великий пальці виконують подвійне постукування.

Випускаються Apple Watch 9 у таких варіантах виконання:

  • Steel – корпус із нержавіючої сталі сріблястого, графітового або золотистого кольору;
  • Aluminum – керамічна задня панель, алюмінієвий корпус кольору «темна ніч», «зіркове сяйво», сріблястого, рожевого або червоного (RED);
  • Nike – алюміній кольору «темна ніч» або «зіркове сяйво», керамічна задня панель з логотипом Nike, перфоровані ремінці;
  • Hermes – керамічна задня панель з логотипом Hermes, корпус з нержавіючої сталі, забарвлення сріблясте і «чорний космос», сапфірове скло поверх циферблату.


Apple Watch Ultra

Ultra – це вінець еволюції носимих гаджетів від Apple, адресований мандрівникам, любителям активного відпочинку і дайверам. Годинник представили у 2022 році паралельно з виданнями Apple Watch 8 та Apple Watch SE 2.

Модель ультракласу зібрана у витривалому титановому корпусі з можливістю глибоководних занурень, підтримкою роботи в широкому температурному діапазоні від -20 до +50 °С, захистом за вимогами американського військового стандарту MIL-STD-810H. В арсеналі годинника є великий плоский екран з високим порогом пікової яскравості (2000 ніт), є багатодіапазонний модуль GPS і навіть вбудована тривожна сирена з гучністю 86 дБ. Також у гаджетах лінійки передбачили функцію виявлення автомобільної аварії та сповіщення про факт ДТП екстрених служб (в окремих регіонах планети).

Apple Watch Ultra постачається з телефонним модулем Cellular. Для різних ринків модель випускається з артикулами A2622/A2684/A2859.

Apple Watch Ultra – витривалий смартгодинник для мандрівників, любителів активного відпочинку та дайверів.

В автономному режимі з усіма активними датчиками годинник тримається «на плаву» 36 годин, при активації енергозберігаючого режиму він працює без підзарядки до 60 годин поспіль. Відповідно витривалій натурі «Ультри» також випущені зносостійкі ремінці.


Apple Watch 8

Восьме покоління смартгодинників від Apple випускається з 2022 року. Моделі серії зберегли дизайн попередньої сьомої редакції, а всі кардинальні новації криються «під капотом» годинника. У продажу можна зустріти Apple Watch 8 із розмірами корпусу 41 мм та 45 мм.

Годинник відстежує параметри активності «носія», допомагає досягати цілей у спортивних тренуваннях, міряє пульс, рівень насиченості крові киснем, робить електрокардіограму, контролює якість сну. До переліку сенсорів на борту моделей серії додався датчик вимірювання температури тіла користувача. А ще в годиннику з'явилися новий 3-осьовий гіроскоп та акселерометр із високою силою прискорення. За даними з цих датчиків працює функція безпеки водіння Crash Detection, яка вміє визначати різні типи зіткнень і аварій, включаючи перекидання машини, фронтальний, задній і боковий удари. При бездіяльності користувача після виявлення ДТП годинник самостійно викликає службу порятунку (функція працює лише в деяких регіонах земної кулі).

Усередині лінійки є кілька різновидів восьмої редакції Apple Watch. Наприклад, базові варіанти з Wi-Fi та GPS маркуються артикулами A2770 та A2771. У годиннику з LTE-модулем, який позначається приставкою Cellular, застосовуються інші артикули – A2772 / A2773 / A2857 для 41-мм версій, A2774 / A2775 / A2858 для моделей в корпусі 45 мм.

У годинниках Apple восьмого видання дебютувала функція безпеки водіння Crash Detection.

«Розумні» годинники з продуктової лінійки Apple під номером «8» випускаються в таких різновидах:

  • Steel – корпус із нержавіючої сталі сріблястого, графітового або золотистого кольору;
  • Aluminum – керамічна задня панель, алюмінієвий корпус кольору «темна ніч», «зіркове сяйво», сріблястого або червоного (RED);
  • Nike у алюміній кольори «темна ніч» або «зіркове сяйво», керамічна задня панель з логотипом Nike, перфоровані ремінці;
  • Hermes – нержавіюча сталь у матеріалах виготовлення «кузова–, забарвлення сріблясте і «чорний космос», сапфірове скло поверх циферблату.

Apple Watch SE 2

Одночасно з восьмою серією відбувся дебют Apple Watch SE 2. У цю лінійку увійшли спрощені версії смартгодинників від Apple, адресовані широкій аудиторії. Покоління SE 2 випустили на зміну моделям сімейства SE.

Годинник має урізану функціональність у порівнянні з «вісімкою». Наприклад, у нього немає датчика температури тіла, годинник не вміє робити ЕКГ і визначати насиченість крові киснем, не підтримує швидку зарядку. Водночас моделі лінійки можуть похвалитися приростом продуктивності та швидкодії за рахунок застосування процесора Apple S8, підвищенням яскравості дисплея, більш точною роботою алгоритмів жіночого календаря.

У маркуванні виробника 40-міліметрове видання гаджета без телефонного модуля отримало артикул A2722, а з розмірами корпусу 44 мм – A2723. Версії годинника з LTE-модулем позначені артикулами A2725 / A2726 / A2855 (корпус 40 мм), A2724 / A2727 / A2856 (моделі калібру 44 мм).

Apple Watch SE 2 — найпростіша модель з трійки «яблучних» смартгодинників, представлених в 2022 році.

У плані різноманітності модифікацій серії SE 2 похвалитися особливо немає чим. На полицях магазинів у переважній більшості представлена версія смартгодинників Aluminum в алюмінієвому корпусі із задньою панеллю з литого композитного нейлону. Випускаються годинники лінійки в кольорах «темна ніч» та «зіркове сяйво» або в сріблястому виконанні. Зрідка також зустрічається видання Apple Watch SE 2 Nike.


Apple Watch 7

Редакція смартгодинників від Apple під номером «7» стала мінорним оновленням попереднього 6-го покоління. Кардинальних нововведень у «сімці» не передбачається, а найбільше уваги інженери приділили екрану гаджета. Завдяки суттєвому зменшенню рамок дисплей виріс на добрих 20%. Додатковий екранний простір да змогу переробити інтерфейс watchOS, зробити більші кнопки в додатках і додати повноцінну клавіатуру. А ще в годинниках Apple Watch 7 з'явилися нові ексклюзивні циферблати, які недоступні на ранніх моделях.

Незважаючи на приріст корисної площі дисплея, розміри годинників сьомого покоління зросли лише на 1 мм для кожної з версій: тепер це 41 мм і 45 мм проти 40 мм і 44 мм раніше. Моделі лінійки озброєні пульсоксиметром, датчиком ЕКГ, сенсорами контролю сну, NFC-чипом. Для акумуляторної батареї годинників з'явилася швидка зарядка з коннектором USB-С, яка за 40 хв. може заповнити до 80% заряду повністю розрядженого девайса.

Модифікаціям Apple Watch 7 з адаптером Wi-Fi присвоєно артикули A2473 і A2474, з телефонним модулем Cellular – A2475 / A2476 / A2477 / A2478.

Завдяки зменшенню рамок екран у Apple Watch 7 має набагато більшу корисну площу.

За виконанням «яблучні» годинники сьомої лінійки розбиті на такі табори:

  • Steel – корпус із нержавіючої сталі сріблястого, графітового або золотистого кольору;
  • Aluminum – керамічна задня панель, алюмінієвий корпус кольору «темна ніч», «зіркове сяйво», зеленого, синього або червоного (RED);
  • Nike – алюміній кольору «темна ніч» або «зіркове сяйво», керамічна задня панель з логотипом Nike, перфоровані ремінці;
  • Hermes – нержавіюча сталь у матеріалах виготовлення «кузова», забарвлення сріблясте та «чорний космос», сапфірове скло поверх циферблату;
  • Titanium – титановий корпус у світлому виконанні або кольорі «чорний космос», сапфірове скло як прикриття екрану.

Apple Watch 6

Годинники 6-ї серії розширили асортимент «розумних» наручних девайсів Apple у 2020 році. Вони зберегли спадкоємність поколінь з п'ятою редакцією смартгодинників у зовнішньому вигляді і отримали ряд поліпшень щодо оснащеності.

Так, завжди увімкнений Retina-екран годинника світиться у 2.5 рази яскравіше на сонячному світлі, а 7-нанометровий чипсет Apple S6 обіцяє приріст продуктивності до 20%. Втім, це лише «голі» цифри. Набагато важливіші нововведення — поява на борту годинника датчиків покращеного контролю сну та вбудованого пульсоксиметра для визначення рівня насиченості крові киснем (допомагає зокрема визначити стадії захворювання COVID-19). Також у годиннику постійно працює висотомір, що визначає висоту над рівнем моря з точністю до 1 фута за даними барометра, GPS та найближчих мереж Wi-Fi.

З шостого покоління «розумні» годинники Apple доступні у новій версії RED з яскравим червоним забарвленням. За традицією модель випускається без телефонного модуля (артикули A2291, A2292) та в конфігурації Cellular з LTE-модемом (артикули A2293 /A2375, A2294 / A2376).

Нова «фішка» 6-ї серії годинників Apple — бортовий пульсоксиметр для визначення рівня насиченості крові киснем.

Розподіл за модифікаціями у «шістки» такий:

  • Steel – у корпусі з нержавіючої сталі;
  • Aluminum – в алюмінієвій «обгортці»;
  • Nike – в алюмінієвому «кузові» кольору «сірий космос» і з перфорованими ремінцями;
  • Hermes – у сталевому корпусі з циферблатом Hermès та гравіюванням модного бренду на задній панелі;
  • Edition » у корпусі з титану.

Apple Watch SE

Паралельно з Series 6 у маси випустили «полегшену» модель годинників Apple Watch SE. Наголос у ній зроблено на доступності для широкої аудиторії. Пристрій позиціонується як заміна третьої серії «яблучних» смартгодинників.

Спрощення в моделі зазнали багато аспектів. Зокрема, «залізну» складову гаджета представляє чип попереднього покоління Apple S5. У годиннику немає режима Always on Display, пульсоксиметра та датчика ЕКГ. Зате є функція виявлення падінь носія, є постійно увімкнений висотомір і компас.

Розміри наручного смартпристрою виросли в порівнянні з третьою ревізією на 2 мм у кожній з версій: зменшена надалі зібрана в корпусі 40 мм, а більша – в «кузові» 44 мм. Модифікації годинника тільки з GPS і Bluetooth 5.0 носять артикули A2351 і A2352, а з підтримкою стільникового зв'язку Cellular позначені артикулами A2353 / A2355 і A2354 / A2356.

Спрощена модель SE вийшла разом із «шісткою» у вересні 2020 року.

Диференціація всередині лінійки SE видалася найскромнішою із існуючих. Випуск «полегшених» смартгодинників Apple налагоджений у двох виданнях:

  • Aluminum – у корпусі з алюмінію кольору «сірий космос», золотого або сріблястого;
  • Nike – в алюмінієвому «кузові» кольору «сірий космос» і з перфорованими ремінцями.

Apple Watch 5

П'ятий за нумерацією смартгодинник Apple є копією «четвірки» зовні. З нового в моделі встановлений LTPO-екран з опцією Always on Display (частота оновлення дисплея в режимі «завжди увімкнений» знижується до 1 Гц), є вбудований компас (допомагає визначитися з напрямком у просторі), є функція визначення кута руху (оцінять лижники і сноубордисти). Об'єми бортової пам'яті у Apple Watch 5 підросли до 32 ГБ, що дає змогу викроїти більше місця для зберігання музики.

Годинник виготовляється з переробленого алюмінію та пропонується у сріблястому, золотистому, сірому варіантах кольорового виконання. Сталева версія гаджета доступна в золотистому, сріблястому та «космічному чорному» кольорах. Усередині п'ятої серії моделі поділені на звичайні (артикули A2092, A2093) та з підтримкою телефонного зв'язку Cellular (артикули A2094 / A2156, A2095 / A2157).

Екран п'ятих Apple Watch ніколи не гасне.

Розбивка за модифікаціями у Apple Watch 5 повністю підглянута у годинників четвертого покоління:

  • Steel – у корпусі з нержавіючої сталі;
  • Aluminum – в алюмінієвій «обгортці»;
  • Nike – в алюмінієвому «кузові» кольору «сірий космос» і з перфорованими ремінцями;
  • Hermes – у сталевому корпусі з циферблатом Hermès та гравіюванням модного бренду на задній панелі;
  • Edition – у корпусі з титану або білої кераміки.

Apple Watch 4

У ревізії під номером «4» смартгодинники від Apple наростили розміри екранів у порівнянні з попередніми поколіннями. Зменшена модифікація гаджета відтепер мешкає в корпусі 40 мм і має у своєму розпорядженні екран 1.57-дюймової розмірності по діагоналі, а велика версія – в «кузові» 44 мм з екраном 1.78 дюйма.

Покращення у моделі зазнали динамік і мікрофон (перший став гучнішим, а другий потужнішим), а також колесо Digital Crown, яке забезпечує зворотній відгук. Новий чип Apple S4 сприяє дворазовому приросту продуктивності. Задня панель годинника виконана з кераміки, датчик пульсометра прикритий сапфіровим склом.

Щодо інших нововведень наручний гаджет озброїли електродами в «Короні» для зняття ЕКГ і навчили відстежувати падіння «носія». Якщо годинник визначає падіння людини, буде запропоновано викликати швидку допомогу. При бездіяльності з боку користувача понад 1 хв. він сам дзвонить до служби порятунку (функція працює не у всіх регіонах). Ще одна цікава фіча – визначення аритмії. Любителів спорту порадують нові режими тренувань та челенджі проти інших власників Apple Watch.

На борту «четвірки» вперше з'явилися електроди для зняття ЕКГ.

Четверта серія «яблучних» годинників представлена у версіях з Wi-Fi (артикули A2092, A2093) та LTE-модулями (артикули A2094 / A2156, A2095 / A2157). Остання називається Cellular. На додаток пристрої серії класифікуються таким чином:

  • Steel – у корпусі з нержавіючої сталі;
  • Aluminum – в алюмінієвій «обгортці»;
  • Nike – в алюмінієвому «кузові» кольору «серий космос» та з перфорованими ремінцями;
  • Hermes – у сталевому корпусі з циферблатом Hermès та гравіюванням модного бренду на задній панелі;
  • Edition – у корпусі з титану або білої кераміки.

Apple Watch 3

«Трійка» внесла значний внесок у зміцнення позицій Apple Watch на глобальному ринку смартгаджетів. Ключове нововведення серії – поява низки модифікацій із вбудованим LTE-модемом. Підтримка стільникового зв'язку в годиннику реалізована за допомогою вбудованої сімки eSIM. Версії Apple Watch 3 з телефонним модулем виділяються на тлі базових червоною точкою на коліщатку Digital Crown і додатковою припискою Cellular у розгорнутому найменуванні.

«Безсімкові» смартгодинники 3-ї серії в 38-міліметровому розмірі носять артикул A1858, в корпусі 42 мм – A1859. Пристрої з eSIM маркуються кількома артикулами в залежності від ринку продажів: 38 мм – A1860 / A1889 / A1890, 42 мм – A1861 / A1891 / A1892.

Apple Watch 3 отримали новий двоядерний процесор S3, спеціальний мікрочип для бездротового зв'язку W2, наростили об'єм «оперативки» до 768 МБ, а постійної пам'яті – до 16 ГБ (тільки в LTE-версіях), обзавелися барометричним висотоміром і модулем «синього зуба» Bluetooth 4.2. Інших змін у порівнянні з «двійкою» серія не зазнала.

Червоний кружок на кільці Digital Crown – відмінна риса моделей 3-ї серії з вбудованим LTE-модемом.

Третя редакція випускається у кількох різновидах:

  • стандартна зі сталевим корпусом та сапфіровим склом поверх Retina-екрана;
  • Aluminum – модифікація в алюмінієвих «латах» кольору «сірий космос», «рожеве золото», золотому або сріблястому. У годиннику застосовується керамічна задня панель та встановлене скло Ion-X;
  • Nike+ – редакція в алюмінієвому корпусі з керамічною задньою панеллю, де вигравіруваний логотип Nike. До годинника додавали гумові або силіконові ремінці, а «з коробки» на їхньому борту було встановлено спортивний додаток для бігунів Nike+ Run Club;
  • Hermes – сталева версія годинника в колаборації з іменитим брендом Hermes. Модифікація оснащена керамічним задником та сапфіровим склом поверх дисплея;
  • Edition – в керамічному корпусі перлово-білого кольору, «під прикриттям» скла із сапфіру.

Apple Watch 2

У Apple Watch 2-ї династії екран став вдвічі яскравішим (1000 ніт проти 450 ніт у попередньої «одинички»), процесор Apple S2 обзавівся додатковим ядром, з'явився модуль геопозиціонування GPS і був реалізований повноцінний захист від води. Надалі годинник витримує занурення під воду на 50-метрову глибину.

У маркуванні виробника 38-міліметрове видання гаджета отримало артикул A1757, а з розмірами корпусу 42 мм – A1758.

Починаючи з 2-ї серії Apple Watch стали водоплавними.

Другу серію представляли такі моделі:

  • стандартна зі сталевим корпусом;
  • Aluminum;
  • Nike+;
  • Hermes;
  • Edition.

Щоб зайвий раз не повторюватися, опис кожного підвиду можна прочитати трохи вище – у сказанні про Apple Watch 3.

Apple Watch 1

Годинник 1-ї серії був випущений на заміну версії Original у 2016 році. Делегати від неї розбиті на два табори: з розмірами корпусу 38 мм (артикул A1802) та 42 мм (артикул A1803).

Під сталевим «капотом» годинника були встановлені одноядерний процесор Apple S1, внутрішній накопичувач об'ємом 8 ГБ і 512 МБ оперативної пам'яті. Ємність акумуляторної батареї наручного гаджета варіювалася від 205 мАгод у зменшеної версії до 250 мАгод у повнорозмірної.

Прямокутний формфактор «яблучного» годинника залишається впізнаваним і досі.

Екран смартгодинників Series 1 навчився розпізнавати силу натискань (Force Touch). Корпус пристрою захищений від пилу та бризок відповідно до вимог стандарту IP67.

Крім стандартного сталевого корпусу, годинник випускався в алюмінієвому «кузові» (версія Aluminum) і з золотим покриттям корпусу (преміальна модифікація Edition).

Apple Watch Original

Дебют Apple Watch відбувся 24 квітня 2015 року. Першу ластівку лінійки наручних смартгодинників назвали ім'ям Original. Годинники вміли приймати дзвінки та відправляти SMS (тільки на пару зі сполученим «Айфоном»), міряли пульс і збирали стандартний пакет відомостей про активність користувача протягом дня (кількість пройдених кроків, подолана відстань, спалені калорії тощо), до того ж на їхньому борту жив голосовий помічник Siri.

На полицях магазинів модель була представлена у двох розмірах: 38 мм (артикул A1553) та 42 мм (артикул A1554). Поділ за розмірною сіткою діє і донині, тільки з 4-го покоління Apple Watch додали в розмірах плюс 2 мм.

Дебют Apple Watch Original відбувся у 2014 році.

У версію Original увійшли три модифікації «яблучних» смартгодинників:

  • із сапфіровим склом поверх циферблата – у сталевому корпусі;
  • Sport — у «кузові» з анодованого алюмінію із силіконовим ремінцем та скляною поверхнею Ion-X на циферблаті;
  • Edition – представницький сегмент. Годинники лінійки Edition заточені у корпус з 18-каратного рожевого або жовтого золота, а їхній Retina-дисплей знаходиться «під прикриттям» сапфірового скла.


Які Apple Watch купувати – вирішувати лише вам. Вибирайте з розумом, покладаючись на різницю поколінь смартгодинників та товщину власного гаманця!